ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ

Ο καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς γεννήθηκε στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων. Έχει σπουδάσει στο ΑΠΘ (πολιτικός μηχανικός), στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μαθηματι-κός) και στο Polytechnic Institute of Brooklyn (εφαρμοσμένη μηχανική). Είναι διδάκτωρ και υφηγητής της μηχανικής. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, της Unesco και του Polytechnic Institute of Brooklyn. Διετέλεσε καθηγητής του τμήματος μαθηματικών μέχρι το 1999 και στη συνέχεια του τμήματος επιστήμης των υλικών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επισκέπτης καθηγητής του Trinity College του Δουβλίνου και Institute Honorary Fellow του ΙΤΕ. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Έχει διατελέσει 6 χρόνια αντιπρύτανης και 6 χρόνια πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος της ΔΕ του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2003-2010), πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ, 2005-2010) και είναι ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι ισόβιο μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος. Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών του ενδιαφερόντων αρθρογραφεί στον ημερήσιο, ηλεκτρονικό και περιοδικό τύπο για θέματα παιδείας και κοινωνικού προβληματισμού.

Πρόσφατα βιβλία του είναι:

Ίσως είναι και έτσι…(Gutenberg, 2008), Ο άνθρωπος εναντίον του ανθρώπου…(Gutenberg, 2009), Ό, τι είπε ο χρόνος…(Gutenberg, 2010), Ο εικοστός αιώνας και η συνέχεια...( Έκδοση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, 2010), Ερωτήσεις κρίσεως…( Gutenberg, 2012), Ίσως είναι κι αλλιώς…( Έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2012), Ο δρόμος μας… (Έκδοση του Ριζαρείου Ιδρύματος, 2013), Ανατέμνοντας...(Gutenberg, 2014), Για μια εφικτή δημοκρατία (με τη συνεργασία της Δρ Β. Διάφα-Καμπουρίδη, Έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2014), Διαδρομές στην πόλη μου...( Έκδοση του Ριζαρείου Ιδρύματος, 2014), Η παρέα των οκτώ...(Έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2015)


 
Ο Γιάννης Τσούμας γεννήθηκε στο Πασα-λιμάνι του Πειραιά και έζησε αρκετά χρό-νια στη Μεγάλη Βρετανία. Με διττή κα-τεύθυνση στον καλλιτεχνικό, αλλά και ακαδημαϊκό χώρο, ξεκίνησε τον πρώτο κύκλο σπουδών του στο Harrow College of Higher Education (H.N.D.): Design Ceramics, ολοκληρώνοντάς τον με την απόκτηση του Bachelor of Arts (B.A. Hons): 3D Design (Ceramics bias Sculpture), στο Middlesex Polytechnic του Λονδίνου. Ο δεύτερος κύκλος σπουδών του –καθαρά θεωρητικός- άρχισε με τη απόκτηση του Master of Arts (M.A.) στην Ιστορία του Βιομηχανικού Σχεδιασμού από το Middlesex University του Λονδίνου και ολοκληρώθηκε με την απονομή του τίτλου του Διδάκτορα στην Ιστορία της Τέχνης (Ph. D.) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει στο ενεργητικό του πλούσιο καλλιτεχνικό (τριάντα ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, εικονογραφήσεις βιβλίων κ. ά.), αλλά και συγγραφικό έργο (δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού), καθώς και πολυπληθείς συμμετοχές σε ημερίδες και πανελλήνια / διεθνή συνέδρια (ως εισηγητής, αλλά και ως μέλος των επιστημονικών επιτροπών). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τ.Ε.Ι Αθήνας.
Ακαδημαϊκοί Τίτλοι
• Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός, Ε.Μ.Π.
• Διδάκτωρ Χημικής Μεταλλουργίας, Τμήμα Μηχανικής των Υλικών, Πανεπιστήμιο Ουαλίας-Swansea, Μ. Βρετανία
Ακαδημαϊκή, Ερευνητική & Βιομηχανική Δραστηριότητα
• Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Manchester, Institute of Science & Technology (UMIST) - Corrosion & Protection Centre, Αγγλία (1992-1995). Αντικείμενο έρευνας “Degradation of ceramics in nuclear reactor environments, Degradation of polymeric matrix composites in saline environments”.
• Μεταδιδακτορική ερευνήτρια (Magnetron sputtered coatings), Πανεπιστήμιο Salford, Research Institute for Design, Manufacture & Marketing, Αγγλία (1995-1997).
• Μηχανικός Ερευνητικών Προγραμμάτων και Υπηρεσιών, ΕΒΕΤΑΜ (Εταιρία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων), Βόλος (1997-2000).
• Προϊσταμένη στα Ερευνητικά Εργαστήρια του κλάδου Μπεντονίτη, S&B Industrial Minerals S.A. (2000-2002).
• Επίκουρος Καθηγήτρια «Εφαρμοσμένης Μεταλλουργίας», Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2002-2010).
• Αναπληρώτρια Καθηγήτρια «Εφαρμοσμένης Μεταλλουργίας», Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2010-σήμερα).

Comments